Tankevækkende tanker om kommunikation

stenogstofferKender du følelsen af at stå foran klassen og levere det ene guldkorn efter det andet, alt i mens klassen sidder måbende, og kigger fraværende på dig? Selvfølgelig gør du det – det gør de fleste undervisere, tror jeg.

Personligt sker det vel en gang i mellem, at modtagerne af mine velforberedte guldkorn ikke rigtig lader guldkornene trænge helt ind til stor irritation – ikke mindst for mig selv. Hvad gør man så? Jeg har set undervisere begynde forfra med de samme forklaringer og det samme resultat til følge. Men måske skulle man kigge lidt ind ad, og overveje om det mon kunne dine egne evner til at kommunikere stoffet, som det kunne være galt med.

Den anden dag læste jeg en artikel på kommunikationsbloggen Bro-blog.dk, der netop tog fat i denne problemstilling, og beskrev fænomenet ud fra et interessant eksperiment af phd Elisabeth Newton fra 1990. Løsningen i følge Elisabeth Newton er, at man skal være meget konkret i sin kommuniaktion. Man skal med andre ord holde sig langt væk fra abstrakte floskler – brug faktiske eksempler og historier, der inddrager modtagerne.

Jeg har set undervisere begynde forfra med de samme forklaringer og det samme resultat til følge.

Derudover kan det være en god idé at høre modtagerne undervejs i forløbet, hvad det egentlig er, de hører dig formidle.Tja, det kan måske være grænseoverskridende for nogle, men det svarer vel blot til at se sin egen undervisning på video eller at høre sig selv på en lydoptagelse. Måske burde man som underviser gøre sig denne øvelse fra tid til anden?

Læs artiklen “Hviler denne forbandelse også over din kommunikation?” fra webloggen Bro-blog ved at klikke her.

Reklamer

En mening om “Tankevækkende tanker om kommunikation

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s